Veteraner Over Isen

Ruta

Vi skal gå den samme ruta som Fridtjof Nansen gikk i 1888–89, den såkalte Nansenruta.

Nansen ble frarådet på det sterkeste å gå øst-vest. Men Nansen lyttet mer til seg selv enn spesialistene på dette feltet. Planen var opprinnelig å starte lenger nord og gå rett vestover, men de slo leir på et isflak og dette drev raskt sørover.

De kom nesten ned mot sørspissen av Grønland og Det ble for lite utfordrende å krysse isen der. Derfor rodde de nordover igjen og etter en meget krevende rotur gikk de i land ved Umivik.

Nansen-varden Foto: Mads Agerup

Rett vestover ville turen bli omlag 450 kilometer og det var muligens i korteste laget så de la seg på kurs nordvest.

Etterhvert visste det seg at dette ble for utfordrende og de endret planen på isen og gikk da mer rett vestover igjen. Da ble det Austmannadalen som ble målet og avsluttet med en tre dagers fottur ned til sjøen.

Foto Mads Agerup

Nansen-ruta er spektakulær og krevende. Etter to dagers seilas sørover langs Østkysten går man i land ved varden som Nansen bygde i 1888, da han som første Grønlandskrysser i historien proklamerte «Vestkysten eller døden». Brefallet på Østkysten byr på en fantastisk utsikt med hav, isfjell og nunatakker. Etter mange, lange og monotome økter over isen møtes man på Vestkysten av den vakre Austmannadalen, der man tar seg til fots ned til fjorden hvor Eirik Raude etablerte bosetting for 1000 år siden. En høstkryssing på Nansen-ruta kjennetegnes av all slags vær og alt slags føre. Vi hadde høsten 2017 temperaturer fra +15 til -35, vindstille og storm, silkeføre og gjennomslagsføre. God tur!

Rune Midtgaard, polfarer